Preben Elkjær: En legendarisk dansk fodboldspiller

Preben Elkjær: En legendarisk dansk fodboldspiller
Foto: Lars Schmidt

Preben Elkjær Larsen er en tidligere dansk fodboldspiller, født den 11. september 1957 i Jyllinge, Danmark. Han spillede som angriber og er en af de mest elskede og respekterede spillere i dansk fodboldhistorie. Elkjær spillede for en række klubber i sin karriere, inklusiv KSC Lokeren i Belgien og Hellas Verona i Italien, hvor han hjalp klubben med at vinde Serie A-titlen i 1985.

Elkjær spillede også for det danske landshold i perioden 1977-1988 og scorede 38 mål i 69 kampe. Han blev kåret til Årets Fodboldspiller i Danmark i 1984 og blev senere optaget i Sportens Hall of Fame. Elkjær er kendt for sin hurtighed, teknik og målnæse, og er en legende i dansk fodbold.

Preben Elkjær Larsen er 1,75 meter høj og er født i Jyllinge, Danmark. Han har haft en stor indflydelse på dansk fodbold og er stadig en populær figur blandt fodboldfans i dag.

Tidlige år og karriere start

Preben Elkjær Larsen blev født den 11. september 1957 i København, Danmark. Han udviklede tidligt en passion for fodbold og begyndte at spille i en ung alder. Han startede sin karriere i Vanløse IF og spillede senere for Vejle Boldklub.

Vanløse IF og Vejle Boldklub

Preben Elkjær begyndte sin karriere i Vanløse IF, hvor han spillede som angriber. Han var kun 18 år gammel, da han debuterede for klubbens førstehold. Efter at have spillet for Vanløse IF i to sæsoner, skiftede han til Vejle Boldklub i 1977.

I Vejle Boldklub spillede Preben Elkjær som angriber og var en vigtig spiller for holdet. Han scorede mange mål og var med til at sikre holdet en række gode resultater i både ligaen og pokalturneringen.

International debut og landshold

Preben Elkjær fik sin debut for det danske landshold den 22. juni 1977. Debuten kom da Preben Elkjær blot var 19 år gammel, og han viste med det samme sin målfarlighed ved at score begge danske mål i sejren over Finland.

Han spillede i alt 69 landskampe for Danmark og scorede 38 mål. Preben Elkjær var en af Danmarks største fodboldstjerner i 1980’erne og var med til at sikre Danmark en række vigtige sejre i både EM og VM.

Klubkarriere

Preben Elkjær, født i København i 1957, startede sin professionelle karriere som fodboldspiller i FC Köln i 1977, hvor han spillede i Bundesligaen. Efter en god sæson i FC Köln, hvor han scorede 10 mål i 31 kampe, skiftede han til den italienske klub Hellas Verona. I Hellas Verona var Elkjær med til at vinde Serie A i sæsonen 1984-85 og scorede i alt 15 mål i 61 kampe.

Efter sin tid i Hellas Verona vendte Elkjær tilbage til Belgien, hvor han spillede for K.S.C. Lokeren Oost-Vlaanderen i sæsonen 1985-86. I Lokeren spillede Elkjær 30 kampe og scorede 14 mål. Efter en kort periode i Silkeborg IF i Danmark, hvor han spillede 11 kampe og scorede 3 mål, stoppede Elkjær sin professionelle karriere som fodboldspiller i 1990.

FC Köln og Hellas Verona

Elkjær startede sin karriere som udlandsprofessionel i FC Köln, der på det tidspunkt var en europæisk storklub. I sin første sæson i klubben spillede han 31 kampe og scorede 10 mål. I sin anden sæson i klubben spillede han 34 kampe og scorede 11 mål. Efter to sæsoner i FC Köln skiftede Elkjær til den italienske klub Hellas Verona.

I Hellas Verona spillede Elkjær i alt 61 kampe og scorede 15 mål. Han var med til at vinde Serie A i sæsonen 1984-85, hvor han spillede en afgørende rolle i klubbens succes. Elkjær var kendt for sin hurtighed og evne til at score mål, og han var en af de mest populære spillere i klubben under sin tid i Italien.

Lokeren og Silkeborg IF

Efter sin tid i Hellas Verona vendte Elkjær tilbage til Belgien, hvor han spillede for K.S.C. Lokeren Oost-Vlaanderen i sæsonen 1985-86. I Lokeren spillede Elkjær 30 kampe og scorede 14 mål. Efter en kort periode i Silkeborg IF i Danmark, hvor han spillede 11 kampe og scorede 3 mål, stoppede Elkjær sin professionelle karriere som fodboldspiller i 1990.

Elkjær var kendt for sin teknik og evne til at score mål, og han var en af de mest populære spillere i Danmark i 1980’erne. Han spillede også for det danske landshold i en årrække og var med til at vinde EM i 1992.

Internationale præstationer

Verdensmesterskabet i fodbold

Preben Elkjær var en vigtig spiller for det danske hold under VM i 1986 i Mexico. Han var med til at sikre Danmarks plads i anden runde, hvor de vandt over Uruguay og spillede uafgjort mod Vesttyskland. Elkjær scorede også et mål i den afgørende kamp mod Spanien, men det var ikke nok til at sende Danmark videre til semifinalen.

Europamesterskabet

Preben Elkjær var også med til at føre Danmark til sejr i EM i 1984. Han scorede tre mål i turneringen, inklusiv det afgørende mål i finalen mod Spanien. Elkjær blev senere kåret som turneringens bedste spiller og modtog Bronze Ball Award.

Elkjær var også med i Danmarks hold under EM i 1988 i Vesttyskland, men han var ikke i samme form som i 1984. Danmark blev slået ud i gruppespillet.

I alt spillede Elkjær 69 kampe for Danmark og scorede 38 mål. Han var en af de mest succesfulde danske fodboldspillere i sin tid og er stadig en legende i dansk fodbold.

Efter spillerkarrieren

Træner og manager roller

Efter sin karriere som professionel fodboldspiller har Preben Elkjær haft flere træner- og managerroller i forskellige klubber. Han startede som assistenttræner for AGF i 1995 og var senere træner for klubben i to sæsoner fra 1997-1999.

I 2001 blev han ansat som manager for den danske klub Silkeborg IF, hvor han var i to sæsoner. Efterfølgende var han træner for den norske klub Vålerenga IF i 2004-2005 og senere for den svenske klub Östers IF i 2006.

Preben Elkjær har også været involveret i træning af det danske U/21 landshold og har fungeret som ekspertkommentator for TV2 Sporten under forskellige fodboldturneringer.

Selvom Preben Elkjær har haft succes som træner og manager, vil han altid være kendt som en af Danmarks største og mest elskede fodboldspillere nogensinde, der scorede 38 mål i sine 69 kampe for Danmarks nationalhold som en frygtet og målfarlig angriber.

Arv og anerkendelse

Preben Elkjær er en legende i dansk fodbold og har modtaget mange priser og anerkendelser i sin karriere. Han blev kåret til årets fodboldspiller i Danmark i 1984 og var en af de mest fremtrædende spillere på det danske landshold i 1980’erne.

Han var også en af de få danskere, der nogensinde er blevet nomineret til Ballon d’Or, som er en af de mest prestigefyldte individuelle priser i fodboldverdenen. Han blev nomineret i 1984, hvor han var en af de mest scorende spillere i Europa.

Preben Elkjær var en vigtig spiller på det danske hold, der kvalificerede sig til VM i 1986 i Mexico. Holdet nåede kvartfinalen, hvor de blev slået ud af Spanien. Elkjær spillede en stor rolle i holdets succes og scorede to mål i turneringen.

I 1990 blev Preben Elkjær udnævnt til “Il Sindaco” af den italienske by Verona, hvor han spillede for Hellas Verona i 1980’erne. Titlen betyder “Borgmesteren” og blev givet til ham som en anerkendelse af hans bidrag til byen og klubben.

Preben Elkjær spillede i alt 69 kampe for Danmark og scorede 38 mål. Han var en alsidig angriber, der kunne spille på forskellige positioner i angrebet. Han var kendt for sin hurtighed, teknik og målnæse.

Preben Elkjær var en af de mest succesfulde danske fodboldspillere nogensinde, og hans arv og anerkendelse er stadig stærk i dag.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu. Hvorfor ikke være den første?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *